Home /
Een goed cv

Een goed cv

Jouw cv is het eerste contact met jouw nieuwe werkgever. Voor de werkgever is dit de enige beschikbare informatie op het gebied van jouw kennis en ervaring. Op basis van jouw cv wordt beoordeeld of jouw kennis en ervaring aansluiten bij de bij hen openstaande vacature. Het is dan ook belangrijk dat je met je cv een goede indruk achterlaat.

 

 
HOE STEL IK EEN GOED CV OP?

1. Het schrijven van jouw cv

1.1 Je cv opstellen
1.2 Jouw cv interessant maken
1.3 Hoe creëer je een zichtbare identiteit? 

2. Je eerste cv

2.1 De basiselementen van een cv
2.2 Wat wil ik bereiken?
2.3 Wat te doen wanneer je niet precies weet wat je wilt bereiken
2.4 Wat zijn mijn key competenties?
2.5 Wat zijn mijn behaalde resultaten tot op heden?
2.6 Andere belangrijke aspecten in jouw cv 

3. Veelgemaakte fouten op cv's
3.1 Te lang of te kort
3.2 Spelling
3.3 Onprofessioneel
3.4 Niet specifiek
3.5 Verder

4. Referentietips
4.1 Kiezen van de juiste referenten
4.2 Problemen met referenten
4.3 IT inhoudelijke referenten 

 


 

1. Het schrijven van jouw cv

1.1 Je cv opstellen
Het beste kun jij jouw cv per vacature/werkgever schrijven. Iedere baan is verschillend, net als elke werkgever. Het is belangrijk dat jouw cv zich rechtstreeks richt tot de openstaande vacature met de daarin genoemde criteria en al het andere dat relevant is voor deze vacature. 

 1.2 Jouw cv interessant maken
Uiteraard zijn er goede cv formats waarin de meeste basiscompetenties wel vermeld worden, maar om eruit te springen is het verstandig om jouw cv expliciet op de vacature te richten. Het idee hierbij is om een zichtbare identiteit te creëren bij de werkgever. Een van de beste manieren om dit te bewerkstelligen is het vermelden van de behaalde resultaten in jouw werk. Dit lijkt op het vermelden van jouw kennis/eigenschappen, maar hiermee toon je specifieker aan wat je hebt bereikt met die kennis/eigenschappen. Noem hierbij alleen zaken die relevant zijn voor deze werkgever. De werkgever ziet graag waar jouw meerwaarde past in zijn of haar organisatie. 

1.3 Hoe creëer je een zichtbare identiteit?
Begin met het nadenken over wat je allemaal hebt bereikt en hoe dit van waarde kan zijn voor de openstaande vacature. Wat was jouw rol binnen het team en welke resultaten heb je behaald? Denk hierbij bijvoorbeeld aan werkzaamheden binnen de procesverbetering, de blueprintfase, het inrichten en/of customizen, het schrijven van handleidingen, het trainen van key users, etc. Probeer ook concreet de uiteindelijke resultaten – zoals bijvoorbeeld de precieze tijds- en kostenbesparing – van jouw werkzaamheden te vermelden. Het idee van bovenstaande is om jouw cv interessant te maken voor de werkgever. Hierdoor ziet hij/zij in duidelijke indicaties wat jij hebt gedaan, hoe jij dit hebt gedaan en wat dus jouw meerwaarde is. Vergelijk bovenstaande ook met het enkel benoemen van jouw positie (bijv. NAAM Bedrijf en NAAM positie). 

Wat je niet mag vermelden
Zet nooit valse of misleidende informatie op jouw cv. Zorg dat je jezelf nooit in een positie nestelt waarin mensen in jouw werkomgeving jou niet meer kunnen vertrouwen. De waarheid komt te allen tijde boven. Houd het eerlijk

2. Je eerste cv

2.1 De basiselementen van een cv

Voordat jij bezig gaat met het schrijven van jouw eerste cv is het belangrijk om de basiselementen van een goed gestructureerd cv te kennen. Het kennen van een goed cv geraamte en dit optimaal te gebruiken bij de specifieke vacature waarop je wil reageren is essentieel voor het worden uitgenodigd op een sollicitatiegesprek. Een goed cv herbergt normaliter de onderstaande criteria:

 1. Persoonlijke Informatie (NAW gegevens)
 2. Werkervaring en behaalde resultaten
 3. Opleidingen, cursussen, certificeringen en andere opgedane kennis
 4. Persoonlijke Informatie (andere relevante details)

Een cv moet een duidelijk beeld kunnen geven betreffende onderstaande aspecten:

 1. Wat wil ik bereiken
 2. Wat zijn mijn kwaliteiten/competenties
 3. Wat zijn mijn resultaten tot op heden

 

2.2 Wat wil ik bereiken?
Deze vraag zal gericht moeten zijn op de vacature waarop je solliciteert. Het is dus belangrijk om eerst na te denken en te beslissen wat je wilt bereiken en waar je naar toe wil in jouw carrière. Verwoord dit vervolgens duidelijk in jouw cv. Uiteraard helpt het wanneer jouw carrièrewensen direct aansluiten op al behaalde opleidingen en opgedane werkervaring. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het belangrijk om duidelijk te vermelden dat je over de juiste attitude beschikt om de baan goed te kunnen invullen. Om jouw cv goed op de vacature te kunnen projecteren is het verstandig om alle werkzaamheden gericht op de vacature te vermelden op jouw cv. Denk hierbij aan werkzaamheden tijdens jouw studie, vrijwilligers- en/of uitzendbaantjes. 

2.3 Wat te doen wanneer je niet precies weet wat je wilt bereiken
Uiteraard is er ook een kans aanwezig dat je niet precies weet wat je wil bereiken; maak je niet druk, dit is meer regel dan uitzondering voor mensen die net van het HBO of de universiteit komen. In dit geval is het verstandig om een concrete lijst te maken die je vervolgens zal helpen om jouw cv op te stellen:

 • Som drie tot vijf werkzaamheden op waar je helemaal niets mee hebt (bijvoorbeeld: Je werkt niet graag met cijfers, je trekt het verkopen van producten slecht, etc.)
 • Som twee of drie branches op waarbinnen je zou willen werken (bijvoorbeeld: Je houdt van contact met verschillende mensen – consultancy branche, je houdt van een vaste werkomgeving – eindgebruikers branche, etc.)
 • Som een aantal van je best behaalde resultaten op die bewijzen dat je de juiste mentaliteit en competenties hebt binnen die branche
 • Vraag een gesprek aan met een loopbaanadviseur 

2.4 Wat zijn mijn key competenties?
Dit is een stuk makkelijker dan je denkt. Kies één van de hierboven opgesomde branches en noteer concrete voorbeelden van resultaten van jouw talent en gedaan werk. Als voorbeeld: Dat je tijdens jouw studie al in een IT landschap changes hebt mogen in-/doorvoeren. Anders gezegd: Dat de lezer van jouw cv inziet dat jij al (deels) kennis hebt van de gevraagde competenties. De competenties die je hierin kunt benoemen zijn vaak onder te verdelen in de volgende categorieën:

 • Organisatie competenties
 • Management competenties
 • Technische competenties

Naast de key competenties zijn er verder nog noemenswaardige competenties zoals het in bezit zijn van bepaald type rijbewijzen, andersoortige IT competenties, etc. 

2.5 Wat zijn mijn behaalde resultaten tot op heden?
Aangezien je net klaar bent met afstuderen en nog niet kan buigen op echte werkervaring zal je jouw resultaten tot op heden moeten halen uit jouw studentenperiode. Zorg er echter voor dat je deze wel opsomt in jouw cv. Ook kun je voltooide (en complexe studie-) projecten benoemen, behaalde certificeringen tijdens jouw studie en bepaalde competities/wedstrijden die je gewonnen hebt. 

2.6 Andere belangrijke aspecten in jouw cv

 1. Duidelijke ‘actie’ taal over wat je hebt bereikt
 2. Hobby’s en extra curriculair enkel benoemen wanneer dit relevant is voor de positie waarop je solliciteert
 3. Kort en bondig beschrijven (maak gebruik van bullet points). Een toekomstige werkgever neemt voor hetscannen van een cv maximaal 10 seconden de tijd
 4. Professioneel en makkelijk lezend lettertype
 5. Correct gebruik van de Duitse taal
 6. Correcte spelling
 7. Correcte contactinformatie

Vergeet niet dat jouw cv maatwerk moet zijn voor de positie waarop je reageert. Hierdoor zorg je dat je de juiste key Competenties naar voren laat komen voor de openstaande positie en dat je de kans van uit worden genodigd vergroot. Dit kan dan ook hét verschil zijn tussen worden uitgenodigd en worden afgewezen.

3. Veelgemaakte fouten op cv's

Je cv moet een trigger zijn voor een werkgever om je uit te nodigen. Er zijn een groot aantal dingen die fout kunnen gaan op een cv en daarmee de kans op een uitnodiging verkleinen. Vanzelfsprekend moet je informatie correct en volledig zijn, maar er zijn ook andere fouten die vaak voorkomen.

3.1 Niet te lang en niet te kort
Veel werkgevers scannen een cv alvorens het wel of niet gedetailleerd door te nemen. Zorg er dus voor dat belangrijke dingen meteen in het oog springen. Wat je niet moet doen is een ellenlang cv maken waar niet doorheen te komen is. Al snel zal worden afgehaakt. Te kort oftewel onvolledig is ook geen goed idee. Een heel cv past normaliter niet op slechts 1 A4’tje. Niet iedereens cv is even lang, maar een pagina of twee is gemiddeld de lengte van een cv.

3.2 Spelling
Spelfouten en grammaticale fouten zijn elke manager een doorn in het oog. Sterker nog, vaak worden cv’s niet verderbeoordeeld wanneer er taalfouten in zitten. Gebruik de spellingcontrole van je computer en lees het geheel nog een keer na voor je het opstuurt. Probeer je cv in zulk goed mogelijk Frans of Nederlands te schrijven en gebruik zo min mogelijk afkortingen. Gebruik liever ook geen jargon, vaak worden cv’s eerst door HR-managers gescand die niet altijd diepe technische kennis hebben.

3.3 Onprofessioneel
Dat je je cv niet op papier bedrukt met hartjes drukt moge duidelijk zijn. Echter zijn er ook andere dingen in een cv die niet professioneel overkomen. Om te beginnen, je e-mailadres. Het veiligste zit je met je naam of voorletter(s) en achternaam, met een e-mailadres als sweetgirl81@gmail.com word je niet serieus genomen. Veel managers kijken op Social media om te kijken wie je bent en wat voor persoon je bent. Je LinkedIn profiel of je cv vermelden is een goed idee, want dit is een professioneel netwerk en dit is onder andere waar dit medium voor bestemd is. Het is echter niet nodig om ook je Facebook pagina toe te voegen. Vooral niet als je hier gênante foto’s op hebt.

3.4 Specifiek
Niet elke functie is precies hetzelfde, daarom is het goed om je cv naast elke vacature specifiek te houden. Voor elke functie is iets anders van belang. Misschien zijn bepaalde nevenactiviteiten van groot belang voor de ene functie, maar kan je voor de volgende functie beter het nadruk leggen of je studie. Probeer dus voor elke vacature een zo specifiek en toegespitst mogelijk cv te hebben. Wat blijkt uit de vacature dat voor hen van belang is?

3.5 Verder
Leesbare lettertypes lezen fijn. Verklein je lettertype niet, omdat je bang bent dat je cv anders te lang wordt. Het is dan beter om een leesbaar iets langer cv te hebben. Kies ook je lettertype zorgvuldig uit. Arial en Calibri zijn bijvoorbeeld professionele lettertypes. Comic Sans in principe niet. Als je URL’s gebruikt, is het handig om te checken of deze daadwerkelijk werken. Meestal is anti-chronologisch overzichtelijker dan chronologisch. Last but not least: liegen is een absolute don’t op een cv!

 

4. Referentietips

Het is vrij duidelijk wat een referentie is op jouw cv. Het zijn namen en telefoonnummers van mensen die op inhoudelijk en/of sociaal vlak meer over jouw werkhistorie kunnen vertellen. Denk hierbij aan verdere uitleg over jouw kennis, ervaring en persoonlijke eigenschappen (binnen een team). Echter, het kiezen van referenten is vaak het lastigste gedeelte. 

4.1 Kiezen van de juiste referent(en)
Je hebt een referent nodig die op hetzelfde (professionele) level kan spreken als jouw toekomstige werkgever. Hiermee doelend op het aspect van kunnen ‘levelen’ op het aannemen van personeel en jouw sollicitatie op de openstaande vacature. Idealiter is jouw gekozen referent daarom een manager of leidinggevende. Ondanks dat waarschijnlijk meerdere managers en leidinggevenden het geen probleem vinden om een positieve referentie te verschaffen, is het voor jou belangrijk om goed na te denken wie van hen jou het beste naar voren kan laten komen als een potentiële goede werknemer. Sommige referenten hebben de beste bedoelingen, maar zijn communicatief niet de meest vaardige personen. Zorg dat je hen niet om iets vraagt dat simpelweg niet haalbaar is voor hen om over te brengen. Het profiel van de ideale referent:

 • Communicatief vaardig, kan zichzelf op een fijne manier duidelijk maken en is zodoende makkelijk te begrijpen
 • Articuleert goed
 • Komt over als een leidinggevende of baas, is autoritair
 • Heeft inhoudelijke kennis van jouw werkzaamheden en persoonlijk behaalde resultaten

 

4.2 Problemen met referenten
Jouw cv vertelt precies wat jij in jouw gehele werkverleden hebt gedaan. Een van de meest gestelde vragen over jouw referenten zal echter zijn “Waarom zijn er geen referenties van de andere werkgevers?”. Er zal vast een zeer goede reden voor zijn, maar het zal opvallen en vraagt om verduidelijking. In sommige gevallen is het ook daadwerkelijk zo dat je liever andere bronnen als referent gebruikt. Het kan zelfs zo zijn dat je de betreffende manager het liefst nooit meer ziet!
Wat de reden ook is, het voorbereiden op een antwoord op deze vraag is essentieel aangezien de vraag zal gaan komen en je hier niet over zal willen struikelen tijdens jouw sollicitatiegesprek. Het kan zijn dat je een andere bron binnen dedesbetreffende organisatie kan vinden als referent. Je kunt ook aangeven dat je gezien de relevantie van de werkzaamheden deze organisatie niet om een referentie hebt gevraagd. Hieraan zou je kunnen toevoegen dat de wel opgegeven referenten juist gevraagd zijn vanwege de relevantie van eerder gedane werkzaamheden ten opzichte van de werkzaamheden van de openstaande vacature. 

4.3 IT inhoudelijke referenten
Vacatures en dus werkzaamheden op IT vlak vragen specifieke en specialistische kennis waardoor jouw referent antwoord moet kunnen geven op IT inhoudelijke vragen. IT/Technisch gekwalificeerde leidinggevenden of managers (of zelfs inhoudelijke experts) zijn hierdoor zeer goede referenten.
VOLGENDE STAP : Solliciteren

 

 

Pagina's:

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300530
... of we bellen jou
of je mailt ons